dissabte, 19 de febrer del 2011

Tipus de webs

Aquesta és la presentació del les webs 1.0, 2.0 i 3.0, d'aquesta manera he pogut saber que són i establir les diferències que hi ha entre cadascuna d'elles.
Webs
View more presentations from anaSAMC95.
Ana Durán^^

dissabte, 5 de febrer del 2011

Seguretat a Internet

1.Còpies de seguretat:
Són fitxers que tenen dades guardades i que permeten recuperar-les en cas que es perdin. Les còpies es poden desar en un llapis de memòria o en un servei en línia per deixar còpies de seguretat.

2.Robatoris:
Els ordinadors són eines que tenen valor, i per tant, poden ser robades i s’ha de tenir cura. Consells i recomanacions: no s’ha de mostrar el portàtil en llocs públics, hem de saber on deixem el portàtil en tot moment, folrar el portàtil amb plàstics especials o posar-hi adhesius.

3.Usuaris i contrasenyes:
Un usuari és un conjunt de caràcters que amb la contrasenya permet connectar-se a un servei en línia o a un sistema informàtic. Una contrasenya és un codi secret i personal que s’utilitza per accedir a un sistema informàtic o a un servei en línia i representa a cada persona en l’entorn digital. Consells i recomanacions són: no utilitzar el nom de la persona i no indicar l’edat, utilitzar una contrasenya per cada cosa i no compartir-la amb ningú, no demanar la contrasenya a ningú, no deixar en cap usuari públic l’usuari ni la contrasenya, tancar sempre la sessió, no donar dades personals en cap servei en línia.

4.Virus:
Són programes que s’introdueixen en un sistema informàtic que perjudiquen el funcionament i poden reproduir-se i transmetre’s. Consells i recomanacions: no desactivar l’antivirus ni el tallafocs, comprovar que sempre estiguin actius, no obrir arxius de remitents desconeguts, s’ha d’anar amb compte amb les descarregues P2P.

5.Bateria:
És un aparell que acumula càrrega elèctrica i permet subministrar electricitat a un aparell sense que estigui endollat a la xarxa elèctrica. Consells i recomanacions: s’hauria de mantenir el portàtil endollat al corrent elèctric el màxim temps possible, s’ha de carregar la bateria fins al 100%.

6.Funda:
S’utilitza per protegir el portàtil per possibles cops durant el seu desplaçament. Consells i recomanacions: deixar el portàtil a la funda quan s’acabi d’utilitzar i quan s’hagi de desplaçar, cal tenir en compte que tot i posar la funda també por rebre cops.

7.Actituds i valors del món i la vida digital:
Dret d’autor: drets morals i d’explotació que té d’una obra literària, artística o científica, si aquesta s’utilitza, implicarà un cost o una autorització expressa de l’autor.
Copyright: posició del dret d’autor, només el pot fer constar el titular o el cessionari d’aquest dret. Consells i recomanacions: hem d’anar amb compte el que baixem i copiem d’Internet, ja que la majoria de continguts tenen drets d’autor, si busquem obres amb llicència Creative Comons podrem baixar i utilitzar materials amb tranquil·litat.

8.Descarrègues:
Descàrrega: transferència de fitxers des d’un servidors, o a través d’ell al nostre ordinador.
P2P o Peer to Peer: xarxa d’ordinadors on els usuaris intercanvien fitxers, ex. Emule, Bittorrent,etc.
Consells i recomanacions: per descarregar o intercanviar fitxer s’ha de fer en llocs de confiança, les xarxes P2P poden servir per a que algú entri al nostre ordinador sense saber-ho, el fet d’intercanviar P2P, suposa una vulneració dels drets d’autor.

9.Ciberassetjament (Ciberbulling o E-bulling):
És l’ús d’Internet, el mòbil o el videojocs per humiliar, agredir, maltractar, etc. Companys o persones conegudes d’una edat semblant. El ciberassetjament el podem trobar en xats, fòrums, blocs, fotoblocs, etc. i podem ser-ne víctima sense adornar-nos quan algú s’introdueix al nostre ordinador i copia fotos, contrasenyes, etc.

10.Ciberaasetjament a menors (Grooming):
Pràctiques a Internet d’alguns adults per guanyar-se la confiança d’un o d’una menor fingint empatia, tendresa, etc. amb finalitats fraudulentes i a vegades il·legals. Pot estar relacionat amb l’obtenció d’imatges i vídeos de menors i amb la pornografia. Consells i recomanacions: s’ha de ser prudent amb les fotos i els vídeos personals, no s’ha d’acceptar cap xantatge a la xarxa, desactivar la web cam quan non es fa sevir, protegir l’ordinador de virus i altres programes maliciosos, no deixar-se enganyar ni seduir pels correus.

11.Missatges ham (Trolling):
Comportament d’algunes persones que escriuen missatges provocadors de manera intencionada i amb finalitat de trobar polèmica.

12.Griefing:
Comportament de jocs de xarxa que perjudiquen de manera intencionada i sistemàtica un jugador en particular.

13.Navegació i correu electrònic:
Navegador: programa informàtic que permet moure’s per serveis, recursos o conjunts d’informació d’Internet, per un sistema o per una aplicació.
Finestres emergents o Pops ups: finestra que apareix automàticament a la pantalla, sobreposada a la finestra activa.
Galetes o cookies: fitxers amb informació sobre els hàbits, les preferències i les pautes de navegació d’un internauta que visita una pàgina web, que el servidor envia al disc dur de l’ordinador de l’internauta mitjançant el navegador.
Tallafoc o firewall: “porter” de l’ordinador, per tal de que ningú passi sense permís, t’avisa de possibles programes que et poden danyar l’ordinador i et protegeix dels estafadors que vulguin entrar.
Correu electrònic: aplicació per la qual es poden enviar i rebre missatges personalitzats.

14.Misstageria instantània:
Xat: comunicació escrita que es duu a terme simultàniament i en temps real entre diverses persones per mitjà d’Internet.
Missatgeria instantània: comunicació escrita en temps real, on l’usuari ja té instal·lat prèviament un programa amb el qual només es pot comunicar amb la seva llista de contactes.

15.Xarxes socials:
Persones vinculades a un mateix grup d’Internet, que comparteixen tipologies de continguts personals, audiovisuals, professionals,etc.

INTECO

Institut Nacional de Tecnologies de la Comunicació, el seu objectiu és servir com a instrument per desenvolupar la Societat de la Informació, amb activitats en l’àmbit de la innovació i el desenvolupament de projectes de les TIC, basant-se en: la investigació aplicada, la prestació de serveis i la formació.

CERT:
Centre de Resposta a Incidents de Seguretat, ofereix solucions per a incidents informàtics, serveis de prevenció davant de possibles amenaces i serveis d’informació, conscienciació i formació en matèria de seguretat.

OSI:
Oficina de Seguretat de l’Internauta, ofereix de manera gratuïta assessorament especialitzat i gestió davant de possibles dubtes o incidències sobre seguretat a la xarxa.

OBSEVATORI: 
Observatori de la Seguretat de la Informació, té com a objectiu analitzar, descriure, assessorar i difondre la cultura de la seguretat i la confiança en la Societat de la informació.

CATÀLEG STIC:
Catàleg d’Empreses i Solucions de Seguretat TIC, promou l’ús de les diferents solucions de seguretat entre els usuaris, augmentat la cultura de seguretat. 

DNIe:
Document Nacional d’Identitat electrònic, punt de trobada a la xarxa en el que es pot obtenir informació, components i serveis que facilitin i impulsen la utilització del DNIe.


Opinió personal:
Els vídeos que vam veure a classe, reflectien situacions que ens poden passar quan utilitzem Internet, per tant, hem d’anar amb compte de no fiar-nos de ningú perquè pot ser qualsevol el que està darrere de la pantalla. També a pàgines com l’xtec podem trobar activitats sobre la seguretat a Internet i a l’INTECO que és una web, la qual ens pot resoldre dubtes sobre problemes que podem tindre a Internet.

Ana Durán